מצב רפואי | תסמונ קדם ווסתי (PMS) |
התמחויות רפואיות | רפואת נשים/גניקולוגיה |
שכיחות בישראל | ההערכה היא כי בישראל כ- 9% מהאוכלוסייה הכללית חולים באסתמה. |
תסמינים עיקריים | מעל 150 תסמינים שויכו ל- PMS, השכיחים מבניהם, מופיעים בהמשך העמוד |
מהי תסמונת קדם ווסתית- PMS (Premenstrual syndrome):
תסמונת קדם וסתית, (PMS), מאופיינת בתסמינים גופניים ו\או רגשיים המופיעים באופן עקבי ומחזורי בשלב שבין הביוץ לווסת . תסמיני ה- PMS מופיעים באופן קבוע ועקבי בכל מחזור ונעלמים עם תחילת דימום הוסת. כמו כן, התסמינים מפריעים לתפקוד היומיומי כגון יציאה לעבודה, ניהול תקין של חיי המשפחה או מפגשים חברתיים.
כיצד מאבחנים PMS:
אבחנה של PMS הינה קלינית ומבוססת על יומן מעקב בו מתעדת המטופלת את התסמינים במהלך 2-4 מחזורים. הכלי המקובל לתיעוד התסמינים הוא ה-Daily Record of Severity of Problems (DRSP), שאלון המתייחס ל-17 תסמינים שכיחים עם סולם דירוג 1-5 עבור כל אחד מהם.
לפי הגדרת ה- American college of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) , אבחנה של PMS נקבעת כאשר מתקיימים הקריטריונים הבאים:
- הופעה של לפחות תסמין אחד מבין התסמינים האופייניים ל- PMS.
- התסמינים מופיעים בפרק זמן של עד חמישה ימים לפני הווסת, חולפים עד ארבעה ימים לאחר תחילת הווסת ונוכחים בלפחות שלושה מחזורים רצופים.
- התסמינים מלווים בהפרעה מסוימת בתפקוד הנורמלי במישור חברתי או מקצועי.
- על מנת לקבוע אבחנה של PMS המטופלת צריכה להשלים יומן המתעד את התסמינים מהם היא סובלת במשך 3 מחזורים. כך ניתן לוודא שהתסמינים מתאימים ל-PMS ואכן מופיעים בתבנית המחזורית האופיינית.
איך אדע שיש לי PMS (Premenstrual syndrome) :
בשלב הקדם וסתי של המחזור החודשי מתרחשים שינויים הורמונליים אשר באים לידי ביטוי בקרב נשים רבות בתסמינים גופניים ו\או נפשיים ברמות חומרה שונות. מרבית הנשים חוות תסמינים קלים בלבד שאינם מפריעים לתפקוד היום יומי. כאשר התסמינים חמורים וגורמים למצוקה משמעותית ולפגיעה בתפקוד, אז מכונה המצב תסמונת קדם וסתית PMS .התסמינים האופייניים ל-PMS אינם ספציפיים, אך הופעתם המחזורית והעקבית בשלב הקדם וסתי היא שקריטית לקביעת האבחנה. התסמינים השכיחים כוללים שינויים במצב הרוח, עצבנות וחרדה, חוסר אנרגיה, הפרעות שינה, קשיי ריכוז, ירידה בתאבון או תאבון מוגבר, גודש בשדיים וכאבי ראש.
תסמינים עיקריים:
תסמינים רגשיים:
- דכאון
- התפרצויות זעם
- אי שקט
- בכי מרובה ובלתי נשלט
- חרדה
- ירידה בריכוז
- הימנעות חברתית
- הפרעות שינה (אינסומניה)
- שינויים בחשק המיני
תסמינים גופניים:
- כאבי בטן
- שינויים בתאבון, אכילת יתר
- רגישות בשדיים
- נפיחות כללית ועלייה במשקל
- כאבי ראש
- עייפות
- הפרעות בעור
- שלשולים או עצירות
- בחילות והקאות
מדוע חלקנו סובלות מתסמיני PMS:
הפתו-פיזיולוגיה של PMS אינה מובנת במלואה וקיימות תאוריות שונות באשר לגורמים המעורבים. ההנחה המרכזית היא שהורמוני המין המיוצרים בשחלה, המופרשים בשלב הקדם וסתי, הם בעלי תפקיד משמעותי במנגנון הופעת התסמינים. הנחה זו נתמכת על ידי העובדה שבמקרים רבים ישנו שיפור בתסמינים תחת דיכוי תרופתי של הפרשת ההורמונים. יחד עם זאת נמצא כי רמות ההורמונים הן בטווח התקין ואינן מוגברות בקרב נשים הסובלות מ-PMS לעומת נשים אחרות.
תאוריה נוספת גורסת כי PMS מופיע בנשים עם רגישות יתר להורמוני המין וחסר יחסי של סרוטונין. גם מנגנון זה אינו מסביר היטב את כלל המקרים מכיוון שחלק מהנשים אינן מגיבות לטיפול בתרופות המגבירות את רמות הסרוטונין (למשל, תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRIs ).
בנוסף, הפרשת יתר של פרולקטין, חוסר איזון בין פרוגסטרון לאסטרוגן, היפוגליקמיה ותורשה נבדקו גם הם כגורמים המעורבים בפתו-פיזיולוגיה של PMS.
מה הם הטיפולים המקובלים לתסמיני PMS:
הטיפול ב-PMS מבוסס תחילה על אסטרטגיה לא תרופתית הכוללת שינוי תזונתי, פעילות גופנית וטיפול פסיכולוגי.
טיפול תרופתי מיועד לנשים שלא חוו הקלה בתסמינים תחת הטיפול השמרני ולנשים המאובחנות עם PMS המפריע לתפקוד היומיומי.
- תרופות ללא מרשם לשיכוך כאבים, ויטמינים ותוספי מזון.
- תרופות מקבוצת ה-SSRIs, המשפיעות על רמות הנוירוטרנסמיטר סרוטונין, הוכחו כיעלות בטיפול ב-PMS, כאשר הן ניתנות באופן קבוע או כאשר הן ניתנות באופן סלקטיבי בשלב הקדם וסתי בלבד. לרוב נצפו תופעות לוואי רבות בנטילת תרופות אלו.
- תרופות מעכבות ביוץ, ובתוכן גלולות למניעת הריון, נמצאו כיעילות עבור חלק מהתסמינים.
- תרופות משתנות נבדקו גם הן אך עד כה התוצאות אינן חד משמעיות ויעילותן מוטלת בספק.
פרפמין – לטיפול בתסמונת קדם וסתית (PMS):
פְּרֶפֵמִין היא תרופה שהושקה לאחרונה בישראל לטיפול בתסמונת קדם וסתית, ממקור צמחי וללא הורמונים או צורך במרשם רופא.
פרפמין מכילה מיצוי יבש של צמח שיח אברהם (פרי האגנוס קסטוס (Vitex Agnus castus, שנמצא בשימוש לאורך ההיסטוריה כטיפול מסורתי ופופולרי עבור בעיות גינקולוגיה שונות, והוכח כיעיל לטיפול בתסמונת קדם וסתית.