דלקת ושט אאוזינופילית

מצב רפואיהפרעות ראשוניות של מערכת העיכול
מחלהדלקת ושט אאוזינופילית
התמחות רפואיתגסטרואנטרולוגיה (רפואה העוסקת במערכת העיכול),
תסמינים עיקרייםקושי בבליעת מזון מוצק, כאב במהלך הבליעה, צרבת, כאבים בחזה
אפשרויות הטיפול הזמינות

טיפול תרופתי מסוג נוגדי חומצה, טיפול בסטרואידים טופיקליים.

טיפולים אחרים: טיפול תזונתי, טיפול אנדוסקופי

מהי דלקת ושט אאוזינופילית

דלקת ושט אאוזינופילית (Eosinophilic (ee-uh-sin-uh-fil-ik) esophagitis), המכונה גם EoE, היא מחלה כרונית הגורמת לפציעה ודלקת מקומית באזור הוושט. דלקת ושט אאוזינופילית עשויה להפוך פרוגרסיבית, כלומר להתפתח ולהחריף עם הזמן. EoE נגרמת מנוכחות גבוהה של תאי מערכת החיסון מסוג אאוזינופילים לאורך הוושט, המובילים להצטלקות האזור. הדלקת עלולה לגרום לקושי בפעולת האכילה והבליעה, להיות מלווה בכאב, תחושת חנק, צרבת ואף לעיתים להוביל לעיכוב גדילה בילדים. EoE עשויה להופיע בכל גיל, אך נפוצה בעיקר בגברים בגילאי 20-30 כשהגיל הממוצע הוא 34.

מהם התסמינים של דלקת ושט אאוזינופילית?

  • קושי בבליעת מזון מוצק או תחושה שהאוכל "נתקע" במהלך הבליעה
  • כאב או תחושת חנק בעת האכילה
  • צרבת
  • כאבים בחזה

מה גורם לדלקת ושט אאוזינופילית?

הסיבות להופעת EoE אינן וודאיות, אך ההשערה היא כי הדלקת נגרמת כתגובה אלרגית מקומית המשפיעה על הוושט בלבד. הדלקת נגרמת מהצטברות תאי אאוזינופילים באזור הוושט, כשהגורם המעורר יהיה לרוב רגישות למזון מסוים. גורמים סביבתיים נוספים שעשויים לעורר את המצב האלרגי הם זיהום אוויר, נוכחות אבקנים או אלרגנים אחרים, אך אלו ישפיעו על המצב הדלקתי רק לעיתים נדירות. EoE מושפעת גם מנטיה גנטית משפחתית, ותהיה נפוצה יותר בקרב אלו שבני משפחתם לוקים בה. חשוב להדגיש כי דלקת ושט אאוזינופילית פוגעת באזור הוושט בלבד, ואינה משפיעה על איברים אחרים במערכת העיכול.

כיצד מאבחנים דלקת ושט אאוזינופילית?

מכיוון שאין מאפיין מובהק ל- EoE, האבחון מתבסס על שילוב ממצאים, ביניהם מצב גופני כולל, ביטויים קליניים של המחלה, ממצאים בדיקת אנדוסקופיה לצד ממצאים היסטולוגיים. אבחנה של EoE תאושר גם לאחר שלילת מצבים רפואיים אחרים.

  • היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית – הבדיקה הראשונה שתבוצע היא בחינת ההיסטוריה הרפואית של המטופל. בדיקה זו תסייע לשלול מצבים אחרים, דוגמת רפלוקס קיבתי-ושטי. במהלך הבדיקה תיבחן נוכחות מאפיינים נפוצים של המחלה, דוגמת קושי בבליעה של אוכל מוצק, צרבת או כאבים בחזה.
  • אנדוסקופיה - בדיקת אנדוסקופיה מתבצעת באמצעות מכשיר זעיר העשוי צינור ארוך וגמיש שבתוכו מותקנת מצלמה. הבדיקה נועדה לאתר ממצאים המעידים על נוכחות דלקת ושט אאוזינופילית.
  • ביופסיה – במהלך האנדוסקופיה תילקח גם דגימת ביופסיה מכמה אזורים בוושט. הביופסיה נועדה בכדי לבדוק האם ישנה נוכחות של אאוזניפולים בוושט. ממצאי הביופסיה יאפשרו אבחנה מדויקת גם במקרים בהם לא אותרו ממצאים אנדוסקופיים. מומלץ לקחת לפחות 6 ביופסיות מכמה אזורים בוושט כדי לאשש את האבחנה. ביופסיה שבה נמצאו מעל 15 אאוזינופלים לשדה הגדלה גדול במיקרוסקופ תאשש שהמטופל אכן סובל מדלקת ושט אאוזינופילית. .הבדיקה מבוצעת בטשטוש ואינה כרוכה בכאב.

כיצד מתמודדים עם דלקת ושט אאוזינופילית?

מאחר וזוהי מחלה כרונית, הטיפולים המוצעים כיום מיועדים להפחתה ולשליטה בתסמיני EoE. הטיפולים מובילים לצמצום נוכחות תאי אאוזינופילים בוושט ועד ידי כך תופחת גם הדלקת המקומית והכאב והקושי בבליעה שנלווים אליה. כיום נפוצים טיפול תזונתי, טיפול תרופתי וטיפול אנדוסקופי.

טיפולים תרופתיים:

נוגדי חומצה

הטיפול הראשון המוצע לסובלים מ-  EoEיהיה לרוב תרופות מסוג PPI מקבוצת מעכבי משאבות פרוטונים. משך הטיפול המומלץ ב- PPIהוא שמונה שבועות, ולאחריו תתבצע הערכה רפואית מחודשת. אם התסמינים נמשכים, מומלץ לבצע בדיקת אנדוסקופיה עליונה שיכולה לאשר נוכחות דלקת ושט אאוזינופילית, ולבחור בגישה טיפולית בהתאם לממצאים.

סטרואידים

טיפול תרופתי נוסף המקובל לטיפול בדלקת ושט אאוזינופילית הינו הכנה רוקחית של ג'ל המכיל סטרואיד שנלקח דרך הפה או שימוש במשאף המכיל סטרואידים. לאחרונה פותחה תרופה ייעודית לטיפול בדלקת ושט אאוזינופילית המכילה את אותו הסטרואיד בצורת מתן ייחודית אשר נרשמה ואושרה לשימוש בישראל ומשווקת על ידי חברת רפא.

דרכי התמודדות שאינן תרופתיות:

טיפול תזונתי

הטיפול התזונתי נועד להפחית צריכה של מזונות המעוררים תגובה אלרגית, ועל ידי כך לצמצם את הצטברות תאי האאוזינופילים באזור. בתחילה ממליצים למטופל להמנע ממזונות בעלי פוטנציאל אלרגני דוגמת מוצרי חלב, בוטנים וכן הלאה. במקרה שאין שינוי משמעותי ניתן לבצע דיאטת אלימינציה, במסגרתה מפחיתים צריכה של מזונות אלרגניים ומגבירים צריכה של מזונות אחרים. חשוב להדגיש כי דיאטת אלימינציה דורשת מעקב של בעל מקצוע, כדי לוודא שאין חוסרים בתזונה היומית. כמו כן מומלץ גם להיוועץ עם אלרגולוג או אימונולוג.

טיפול אנדוסקופי

טיפול אנדוסקופי כולל הרחבה של אזור הוושט, שמסייע להקל על פעולת הבליעה ועשוי להפחית נוכחות אאוזינופילים באזור. אנדוסקופיה עליונה תתבצע רק לאחר שהמטופל/ת התנסה בטיפול תזונתי ותרופתי. טיפול אנדוסקופי יוצע למטופלים שלא חוו שיפור בעקבות הטיפולים השמרניים, או במקרים בהם אובחנה היצרות חריפה של הוושט.

הסיכונים הכרוכים בטיפול אנדוסקופי הם כאבים בחזה, ניקוב (פרפורציה) של הוושט או דימום.

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.