כאב - כללי

מצב רפואיכאב
סוגיםכאב נוסיספטי, כאב נוירופטי, כאב סרטני וכאב שאינו ממקור סרטני. כאבים אלה יכולים להיות אקוטיים או כרוניים.
התמחות רפואיתרופואת משפחה, רפואה לשיכוך כאב, אונקולוגיה, רפואה פליאטיבית, גריאטריה, אורתופדיה, כירורגיה, נוירולוגיה, ריאומטולוגיה, רפואה פיסיקלית ושיקום, רפואה פנימית,   וככלל, תחום הכאב רלוונטי כמעט לכל ההתמחויות
דרכי התמודדותפנה לרופא להתייעצות על דרכי התמודדות

מהו כאב?

כל אחד חווה סוגים שונים של כאב, בתקופות שונות בחיים ומסיבות שונות. כאב הוא תחושה סובייקטיבית, והוא מושפע מהחוויות ומהתגובות שלך לכאב, ואפילו ממצב הרוח שלך. לדוגמה, בימים שבהם אתה מדוכדך, אולי תבחין בכאב יותר מאשר בימים שבהם אתה שמח. הכאב הוא הדרך של הגוף להזהיר אותך שמשהו לא תקין וכי דרושה תשומת לבך. לפעמים הכאב אינו רק תמרור אזהרה, והוא מהווה בעיה בפני עצמה הדורשת טיפול. כאב יכול להיות – צורב, שורף, דוקר, חד, עמום, מציק, מכאיב, עובר תוך מספר שניות, או ממשיך שעות, ימים, שבועות ולפעמים חודשים.

ההבדל בין כאב כרוני לבין כאב אקוטי:

כאב כרוני או ממושך

כאב הנמשך לפחות 3 חודשים מוגדר ככאב כרוני, או ממושך. כאב כרוני עשוי להיות רצוף, או להופיע לסירוגין כמו בכאבי מיגרנה. כאב כרוני עשוי להצביע על מצב בריאותי כלשהו, שאולי ניתן לטפל בו. הכאב עשוי להיעלם עם הזמן, אך לפעמים הכאב נמשך לאורך שנים. במצב כזה, הכאב עשוי להפוך מתסמין בלבד לבעיה העיקרית.

למידע נוסף על כאב כרוני לחץ כאן.

כאב אקוטי

כאב אקוטי בדרך כלל מתפרץ בפתאומיות ונמשך זמן קצר יחסית. פעמים רבות, כאב כזה מאותת על מצב חירום במיקום מסוים בגוף. לדוגמה, אם תפתח את ברז המים החמים, והמים רותחים, מיד תחוש כאב שיגרום לך להזיז את ידך מהמים. הכאב שימש כסימן אזהרה מפני המים הרותחים. לפעמים כאב אוקטי יופיע לאחר פציעה, למשל חתך ניתוחי, וימשך מספר שבועות. כאב אקוטי חולף לרוב כש"מצב החרום" שגרם לאיתות הכאב נפסק, כשהפציעה מחלימה או המחלה נעלמת.

למידע נוסף על כאב אקוטי לחץ כאן.

מה גורם לכאב?

מרבית הכאב שאתה חש נגרם על ידי נזק ממשי או אפשרי לרקמה בגופך, למשל שריר או עצם. ברוב הרקמות והאיברים בגוף ישנם עצבים תחושתיים. כאשר עצבים אלה מזהים נזק, או מצב העשוי לגרום לנזק (למשל חום או לחץ), משתחררים חומרים כימיים מהרקמה שנפגעת ואלה מעוררים את העצבים התחושתיים באותה רקמה. העצבים התחושתיים מהרקמה נושאים לחוט השדרה (הנמצא בגב, לאורך עמוד השדרה), מסרים אודות הנזק. עצבים תחושתיים בחוט השדרה מופעלים, והמסר מגיע למוח. שם מתורגם המסר לכאב.

סוגי כאב

כאב נוסיספטי

כאב הנגרם מנזק ממשי, או פוטנציאלי, לרקמה. לדוגמה, חתך, כוויה או פציעה, לחץ על אזור מסוים המגיע מגורם מחוץ לגוף או לחץ המופעל על ידי איבר בתוך הגוף. הסיבה לתחושת כאב במצבים אלה היא שקצות העצבים הקטנים מופעלים או נהרסים על ידי הפציעה, מה ששולח אותות כאב למוח. כאב נוסיספטי נוטה להיות חד או כואב.

כאב נוירופטי

כאב נוירופטי (עצבי) נובע כתוצאה מפגיעה בעצבים. כאב עצבי מדמה תחושה של שריפה, דקירה או צריבה חשמלית. ישנן מחלות העשויות להשפיע על העצבים ולגרום לכאב נוירופטי. לדוגמה: שלבקת חוגרת, נוירופתיה סוכרתית, טרשת נפוצה, כאב לאחר כימותרפיה, ומצבים רפואיים אחרים.

מצבים נוספים הקשורים לכאב נוירופטי:

  • אלודניה – מצב שבו הכאב מופיע או מתגבר לאחר מגע או גירוי שבדרך כלל לא היו גורמים לכאב, כמו גירוי קל של בגד או רוח עלולים לגרום לתחושת כאב באזור הרגיש.
  • היפראלגזיה – כאב חמור הנובע מגירוי או מגע שבדרך כלל גורמים לאי נוחות קלה. למשל דקירה קלה לצורך בדיקת דם תגרום לתחושת כאב קשה מנשוא.
  • פרסטזיה – תחושה לא נעימה או כאב, למשל, תחושת צריבה חשמלית או נימול, גם כאשר אין גירוי או מגע.

כאב סרטני

כאב סרטני יכול להיות אקוטי או כרוני, והוא עשוי להופיע בשל לחץ שהגידול מפעיל על איבר אחר, כתוצאה מהטיפול בסרטן או בשל חומרים כימיים המופרשים באזור הגידול. למידע נוסף לחץ כאן.

כאב לאחר ניתוח

כאב אקוטי לאחר ניתוח הוא כאב המורגש מיד לאחר הניתוח, והוא נמשך בדרך כלל מספר ימים עד שבועות. זהו מצב נורמאלי וצפוי. לעיתים הכאב אינו נעלם, או שהוא מופיע לסירוגין, גם שלושה חודשים ואף שנה לאחר הניתוח. במקרים אלה כאב לאחר ניתוח הופך לכרוני.

למידע נוסף על כאב לאחר ניתוח  לחץ כאן.

מיגרנה

מיגרנה היא כאב ראש חזק המלווה לעיתים בבחילה, הקאות ורגישות לאור. לרוב, מיגרנות נעלמות תוך כ-4 שעות, אבל מיגרנה חמורה יכולה להימשך גם שבוע. בעבר סברו חוקרים שמיגרנות נגרמות בשל שינויים בזרימת הדם למוח, אולם כיום ההנחה היא כי הן נגרמות משינויים פיזיולוגיים אחרים במוח, ומסיבות תורשתיות. לדוגמה ישנם אנשים היורשים את הנטייה לסבול ממיגרנות מטריגרים שונים כגון עייפות, אור חזק, שינויי מזג אוויר ועוד.

כאבי גב

כאבי גב כוללים כאבים בגב התחתון, באמצע הגב, בחלקו העליון של הגב או כאב בגב התחתון המלווה בסיאטיקה. סיאטיקה היא כאב הנובע מלחץ על תאי העצבים בגב התחתון, המקרין אל הרגל. הכאב בסיאטיקה מוקרן לישבן, לאורך הירך ובכף הרגל. סיבות שכיחות לכאבי גב כוללות בעיות עצביות או בעיות שרירים, שחיקה (ניוון) של הדיסקים בחוליות או מדלקת מפרקים.

כאבי מפרקים (אוסטאוארטריטיס)

אוסטאוארטריטיס (המוכרת גם כמחלת מפרקים ניוונית, "שחיקת סחוס", "שחיקת מפרקים") היא מחלת המפרקים השכיחה ביותר. המחלה מתאפיינת בהרס הסחוס – חלק במפרק העוטף את קצות העצמות ומאפשר תנועה חלקה של המפרק. ככל שמצב הסחוס מתדרדר, העצמות משתפשפות זו בזו, מה שעשוי להוביל לתחושת כאב ונוקשות המגבילים את תנועתיות המפרק.

למידע נוסף על כאבי מפרקים (אוסטאוארטריטיס)  לחץ כאן.

כאבי גרון

כאב גרון יכול להכאיב ולהציק. בדרך כלל, זיהום ויראלי, כמו שפעת או התקררות, הוא הגורם לכאב גרון.

למידע נוסף על כאב גרון לחץ כאן.

אבחון הכאב

לרשות הרופא כלים שונים, כמו בדיקות הדמיה, בדיקות דם, בדיקה נוירולוגית ועוד, המסייעים לו לאבחן ממה נגרם כאב מסוים.   כדי שרופא יוכל לדייק באבחנה ולהתאים את דרכי הטיפול המתאימות לכאב ממנו אתה סובל, עליך להקפיד לתת לו כמה שיותר מידע על הכאב . לדוגמה:  

  • מהו מיקום כאב?
  • כמה זמן נמשך הכאב?
  • מה גורם לכאב להופיע או להחמיר?
  • האם הכאב הוא רצוף או שהוא מופיע לסירוגין, כלומר ישנן הפוגות בכאב?
  • מה מחמיר ומה מקל את הכאב?
  • מהי השפעת הכאב על תפקודכם היומיומי?
  • מהי עוצמת הכאב?

מכיוון שחווית הכאב היא סובייקטיבית, ומשתנה מאדם לאדם, קשה להגדיר ולתאר עוצמת כאב, אולם ישנם  כלים אבחוניים שונים המסייעים להעריך את עוצמת הכאב. לדוגמה סולם כאב חזותי כולל את הספרות 0 עד 10 – אפס מסמן ש"אין כאב", ועשר מסמן את "כאב בלתי נסבל".

סרגל כאב

 

לאיזה רופא מומלץ לפנות?

רופאים רבים יכולים לעזור בהתמודדות עם כאב, ובמידת הצורך לטפל ולהקל את הכאב. רופא המשפחה מצויד בכלים שונים היכולים לסייע לך להתמודד עם הכאב, והוא יכול להפנות אותך להמשך בירור והתייעצות אצל רופא מומחה. רופא זה עשוי להיות מומחה כאב או רופא המתמחה במצב הרפואי המסוים שממנו אתה סובל, שעלול להיות המקור לכאבך. 

מכיוון שכל אדם חווה כאב בצורה שונה, מומלץ לתת לרופא המטפל כמה שיותר מידע אודות הכאב והתחושות הנלוות אליו. מידע זה יסייע לו לבנות תוכנית פעולה מתאימה לטיפול בכאב שלך, כמו למשל האם יש לשלוח אותך לרופא מומחה מסוים. הנה מידע שיוכל לסייע לרופא:

  • מה גרם להופעת הכאב? (פציעה, הופעה ספונטאנית וכו').
  • כיצד הכאב משפיע על התפקוד היומיומי? אילו פעולות אינך יכול לבצע בגלל הכאב?
  • כיצד הכאב משפיע על שנתך?
  • אם יש מחלות רקע נוספות חשוב לציינם בפני הרופא, לדוגמה: עצירות, ירידה בתפקודי כליות, יתר לחץ דם.
  • מהן מטרות הטיפול שתרצה להשיג? (הפחתת הכאב, שיפור תסמינים נלווים וכו').

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.