צלקות

מצב רפואיצלקת עורית אבנורמלית
התמחות רפואיתדרמטולוגיה (רפואת עור)
סוגיםצלקת, צלקת קלואידית, צלקת היפרטרופית
תסמינים

צלקת קלואידית מופיעה מעבר לגבולות הפצע ובדרך כלל תהיה עבה, מעוגלת ולא אחידה.   
צלקת היפרטרופית עלולה להיות אדומה, מעובה ומוגבהת ועשויה לגרד או להכאיב.

אפשרויות הטיפול הזמינותהסרת צלקת באמצעות טיפול פולשני – ניתוח, הקפאה או לייזר.
טיפול שאינו פולשני – ג'ל סיליקון, יריעות סיליקון, חבישות לחץ, קרמים המבוססים על ויטמינים או צמחי מרפא ותרופות ללא מרשם.

מהי צלקת עורית?

צלקת היא סימן שנותר על העור לאחר החלמת פציעה או פגיעה בעור. כאשר העור נפצע, מתחיל תהליך טבעי של ריפוי ואיחוי רקמות העור במהלכו הגוף מייצר כמות גדולה יותר של חלבון הקרוי קולגן -  חלבון האחראי בין היתר על חיבור ואיחוי רקמת העור. במשך תקופה מסוימת, כשלושה חודשים או יותר, זרימת הדם לאזור מתחדשת ונוצר קולגן חדש המתאגד באזור הפציעה, ומסייע לעור להחלים ולהתחזק.  מעל האזור הפצוע נוצר גלד המהווה מחסום זמני מפני חומרים מזהמים העלולים לחדור דרך העור. עם הזמן, הקולגן מתפרק באזור שנפגע, זרימת הדם מופחתת ולעיתים נשארת צלקת חלקה, רכה ובהירה.

מהי צלקת אבנורמלית?

כאשר תהליך ההחלמה של העור משתבש נוצרת צלקת אדומה ומוגבהת, המכונה צלקת אבנורמלית. במצב זה יש יותר יצור קולגן מאשר הרס שלו, כך שעודף הקולגן מתאגד על פני העור בצורה לא מאורגנת, ויוצר צלקת עבה ובולטת שנדחפת מעל לפני העור. צלקת אבנורמלית יכולה להיגרם מפציעה, כוויה, ניתוח או טראומות שונות לעור. ישנם שני סוגים עיקריים של צלקת אבנורמלית:

  • צלקת קלואידית (Keloid) – רקמת הצלקת שנוצרת באזור גדלה מעבר לגבולות הפצע המקוריים, היא עבה, מעוגלת ולא אחידה. היא עשויה להיות אדומה או כהה יותר מהעור שסביב הצלקת. צלקת קלואידית יכולה להיווצר בכל גיל, אך נוטה להתפתח מהר יותר אצל צעירים ואנשים בעלי גוון עור כהה  ואזורים מסויימים בגוף. לעיתים תתפתח צלקת מספר חודשים לאחר הפציעה. צלקת קלואידית עלולה להחמיר במהלך הריון.
  • צלקת היפרטרופית (Hypertrophic scar) – נשארת בגבולות הפצע המקורי, היא בעלת שוליים ברורים ופיגמנטציה. צלקת מסוג זה עשויה להיות אדומה, מעובה ומוגבהת ועלולה לגרד או להכאיב. צלקת היפרטרופית נוצרת בדרך כלל תוך מספר שבועות לאחר הטראומה או הכוויה. היא עשויה להשתפר באופן טבעי אם כי התהליך עשוי להימשך שנה ויותר.

האם ניתן למנוע התפתחות צלקת אבנורמלית?

תהליכי שיפור ותיקון רקמת הצלקת הם ארוכים, ונמשכים בדרך כלל בין שנה לשנה וחצי. ככל שזמן ההחלמה מתארך, קיים סיכוי גדול יותר שתתפתח צלקת אבנורמאלית. לא ניתן למנוע התפתחות צלקת, אך ישנן פעולות העשויות לסייע להחלמה תקינה יותר של הצלקת ולהפחית את הסיכון להיווצרות צלקת אבנורמלית:

  • יש לנקות פצע שנסגר בעדינות עם מים וסבון.
  • חשוב להימנע מגירוד או קילוף של פצע או פצעים, כדי לא להפריע לתהליך הריפוי הטבעי של העור.
  • מומלץ לצרוך תפריט עשיר בויטמינים, מינרלים וחלבונים, המהווים אבן בניין בהחלמת פצעים ובמניעת זיהומים. במיוחד חשובה צריכת ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E ואבץ.
  • יש למרוח מקדם הגנה לפני ובמהלך החשיפה לשמש. חשיפה לקרניים אולטרא סגולות יכולה לפגוע בתהליך ההחלמה של הפצע ויכולה לגרום בטווח הארוך לפיגמנטציה (התכהות העור). מומלץ למרוח קרם עם מקדם הגנה על כל צלקת חדשה כדי למנוע שינוי צבע לא רצוי.
  • מריחת סיליקון על הצלקת. הנחיות בינלאומיות לטיפול בצלקות ממליצות על סיליקון כקו ראשון במניעת צלקות הפרטרופיות וקלואידיות וטיפול בצלקת היפרטרופית.

כיצד מתמודדים עם צלקת?

קיים מגוון רחב של אפשרויות טיפול המסייעות לשפר את מראה הצלקת או למנוע התפתחות צלקת אבנורמלית:

  • טיפול שאינו פולשני – ג'ל סיליקון, יריעות סיליקון, חבישות לחץ. ההנחיות הבינלאומיות לטיפול בצלקת ממליצות על סיליקון בקו ראשון במניעה וטיפול בצלקות היפרטרופיות וקלואידיות וטיפול בצלקות.
  • טיפול פולשני – ניתוח, זריקות
  • טיפולים לא רפואיים – קרם ויטמין E (וסוגי קרם לחות אחרים), קרמים המבוססים על תמציות צמחים, הסוואה קוסמטית, הקפאה או לייזר

עם איזה רופא מומלץ להתייעץ?

גורמים רבים ישפיעו על מידת ההחלמה של הצלקת. לאחר פציעה, כוויה, או ניתוח, ניתן לפנות לרופא עור (דרמטולוג) או רופא משפחה, שיכולים לייעץ בנושא מניעת התפתחות צלקת אבנורמלית ולהדריך אותך כיצד ניתן לטפל בצלקת שנוצרה.

המוצרים ללא מרשם שלנו:

למניעה ולטיפול בצלקות אבנורמאליות: 
קלו-קוט ג'ל
קלו-קוט תרסיס
קלו-קוט UV

מידע נוסף:

https://www.kelocote.co.il

כתבות נוספות:

עור שאינו מאוזן יכול להפוך להיות רגיש, יבש, חסר גמישות, אדמומי ומגורה ולפתח קשקשים, קמטים, דלקת, אקזמה, דרמטיטיס ופצעי בגרות (אקנה). עור בריא הוא תוצאה של איזון עדין...
אקנה גורם להתפתחות פצעונים על העור, בעיקר בעור הפנים, החלק העליון של החזה והגב

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

המוצרים שלנו לטיפול: 

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.